Hej Odd!Odd J skrev:Det står att man skall skruva fast mässingsskruv i modulgaveln och fästa rälsen. Det finns ingen måttangivelse. Är gaveln t ex av 14 mm poppel kan man mycket väl sätta skruvarna 10 mm in i modulen och i praktiken få något som liknar en MMM Västeråsskarv. Se kap 4.2.7UrbanJohansson skrev:En äkta FREMO-skarv har inte plats för skarvjärn.
Nu är det risk att vi kapar Eriks fina modultråd - så jag ber moderatorn skapa en ny om så erfodras.
Javisst - det finns inget krav på att skruvarna öht ska sitta i gaveln. I standarden står:
Skenorna skall vara ordentligt fastsatta vid modulgaveln.
Die Schienen müssen an den Modulenden besonders gut gesichert werde
Den rådande praxisen är att man har en slät yta vid gaveln. Några grupper har en 1/2 syll (=2 moduler ihop ger 1 hel syll) andra grupper har valt att lägga en syll ytterst __ allt i syfte för att få en helt slät yta från räl via syll till modulgaveln. Idag använder många sk pertinax-syllar och då undviker man olika typer av "räl-utstick". Pertinax-syllen gör att rälen blir bra fastsatt i hela sin längd.
Jag var med och drog igång MMM och var den enda förespråkaren för FREMO-skarv och har gjort ett antal försök med olika varianter på skarvar enligt modellen VM/FREMO. Den lösning som fungerade bäst var att ha ett antal korta räler (22-27mm) med ett 1/2 fastlött skarvjärn i "FREMO-änden" och ett traditionellt skarvjärn i VM/MMM-änden. Utsticket på modulen var optimalt då påskjutet var c:a 2 mm långt - längre utstick som MMM förespråkar medför en större risk för skador i skarven. Är räl-biten mellan modulerna avpassad efter "glappet" behövs inget långt skarvjärn. Tyvärr upplever jag att hela debatten förs av teoretiker som inte har provat praktiskt med olika varianter. I min värld så bör inte skaparen av en modulskarv vara den som testar den - enligt mitt förmenande bör det vara olika som provar om en modulskarv är bra eller mindre bra.
Inom FREMO är det inte helt ovanligt att man lånar ut sina moduler och låter andra montera modulerna - jag har själv vid ett antal tillfällen fått montera upp/ner andras moduler och det ställer vissa krav på ett enhetligt utförande (alt en tydlig monteringsbeskrivning).
Vad jag hör av modulträffarna i Sverige så är man väldigt noga med att var och en monterar upp/ner sina moduler - det gör att speciallösningar blir mera förekommande samt att det förlänger både byggtiden som rivningstiden.
Om jag ska vara riktigt elak så kan man jämföra proportionerna mellan "lek-tid" och "monterings-tid" det är på en träff med FREMO-duler jämfört med en träff med VM/MMM-moduler. Fast nu är vi en bit från själva ämnet - och för att knyta ihop så har det hänt att riktiga FREMO-duler har varit med på MMM/USMSs träffar,
och hur konstigt det än verkar så går det att köra tåg på modulerna.

