Hej!
Ännu en länk med spårplaner
http://www.trafikverket.se/PageFiles/54 ... stem_r.pdf
K1 - används för att låsa fast resp K-nyckel.
K12-16 används för stationsdriften (lite förenklat är det tkls nycklar)
Ett exemplet är Gamleby på sidan 5
Vi stannar vårt tåg på spår 2 (huvudtågvägen)
Vi tänker oss att vi ska ställa av en godsfinka på stickspåret (nederst i bild)
Först tar vi K13 som vi låser upp ställverket med, då frigörs inlåsta K-nycklar (K1, K2 och K3) K13 blir kvar i ställverket.
Ur ställverket tar vi K2 och K3.
Vagnen till Gamleby går sist i tåget (tack till växlingspersonalen som satte vagnarna i rätt ordning). Lokföraren kör förbi växeln medans vi låser upp den.
K2 låser upp fjäderväxeln och vi lägger om den efter att tåget stannat, raskt förflyttar vi oss till nästa växel. Där låser vi upp växeln med K3 och får samtidigt ut K4:an.Vi lägger om växeln och går mot spårspärren. Spårspärren låser vi upp med K4-nyckeln.
Äntligen är vi klara, 2 växlar omlagda och en spårspärr är fälld, nu ger vi "sakta" och "back" till tåget. Lokföraren uppfattar signalen och backar sakta in mot oss. Vi kopplar av vagnen, och ger "framåt" till tåget.
Tåget rullar sakta framåt förbi de båda växlarna innan vi ger "stopp". Nu reser vi spårspårren , låser den och tar med nyckeln till växeln. Där sätter vi K4 i låset, lägger om växeln och tar ut K3, ny är K4 fastlåst i växeln. Likadant med K2 nyckeln och växeln i huvudspåret. Nycklarna sätts tillbaka i ställverket och K13 tas ut.
Lite förenklat gör man som ovan. K-nycklar kan vanligtvis bara tas ur låset i ett läge, inte i två lägen som vanliga lås.