Trafikspelstrend

Allmänt om H0
MickeWestberg
Inlägg: 1347
Blev medlem: 2015-04-15, 23:28
Ort: Stockholm

Trafikspelstrend

Inlägg av MickeWestberg »

Nu var det ett tag sedan jag var in och läste lite trådar på detta forumet då jag mest håller mig till vår låsta avdelning. Men efter att ha läst en hel del inlägg så får jag uppfattningen att intresset för rena icke publika trafikspelsträffar håller på att ta över nästan helt medans de publika upovisningsträffarna verkar mindre intressanta för modulbyggarna.

Har inget emot trafikspelsträffar nån gång då och då men för mig är det roligaste att visa upp de jag byggt samt prata med vanligt folk om att alla faktiskt kan börja med modullrallande utan att behöva ett hobbyrum, körningen är mindre intressant.

Men jag är lite orolig att om trenden går åt att det i framtiden i princip bara finns intresse för trafikspel med bara oss inbitna modellrallare så tar det bort en stor del av det för mig roliga med modullrallandet.

Att visa upp det jag byggt för folk som redan kan bygga och är proffs tar ju bort den inspirerande delen och då ser jag ingen större skillnad mot att bygga en bana hemma för mig själv.

Har jag fel om att vi är på väg åt ett antipublikt håll eller är det så det ser ut i framtiden. Jag hoppas jag har fel.
Betongslipers till folket.

SethSwede
Inlägg: 425
Blev medlem: 2014-01-18, 10:09

Re: Trafikspelstrend

Inlägg av SethSwede »

Hej Micke
Ta kontakt med olika enheter som skulle gilla en publikträff:
1. kulturhus etc
2. Skolorna
3. Shopping gallerior
SSM publikträff ska bli av på Skansen i Oktober
Mvh
Seth

Användarvisningsbild
daniel
Inlägg: 3143
Blev medlem: 2012-05-08, 10:15

Re: Trafikspelstrend

Inlägg av daniel »

Micke:

Min uppfattning är att vi börjar bli så många modulrallare att träffarna blir mer och mer specialiserade. I början var det så få modulrallare att man var tvungen att acceptera det som bjöds, medan vi idag har möjlighet att välja och vraka på ett helt annat sätt.

En konsekvens av det är att arrangören av en träff blir mycket friare att välja inriktning på träffen. Man kan nästan välja vilken inriktning som helst och det kommer deltagare till träffen. Som exempel Thomas Fredman som har en träff med tidig epok och enbart ånglok. Det är inte omöjligt att man idag t o m skulle kunna få ihop en modulträff med enbart Lego-tåg (frågan har varit uppe på forumet).

Det säkraste sättet att få en träff med den inriktning man önskar är att några stycken pratar ihop sig och arrangerar en träff tillsammans. Och då har man full frihet i inriktningen på träffen. Publik modulträff på Sergels torg i Stockholm? Några bilbatterier som driver centralen och boostrarna? Skämtsamt kanske, men vi vill gärna uppmuntra fler till att arrangera träffar. Det är mycket arbete att arrangera en träff men också mycket roligt.

Användarvisningsbild
StefanFjällemark
Inlägg: 902
Blev medlem: 2014-09-01, 07:35
Ort: Stenungsund på Västkusten

Re: Trafikspelstrend

Inlägg av StefanFjällemark »

Om syftet med publika visningar är att locka fler till hobbyn så finns det många exempel på detta:

Flera MJ- och hobbymässor har haft publika modulbanor. Jag som bor på västkusten känner till Hobbymässan i Älvsjö, MJ-mässan i Göteborg, MJ-marknaden i Mellerud. Jag vet att det har förekommit visningar i Uppsala, Solna och på Tekniska Museet. SSM är aktiva på den fronten.

Vissa MJ-klubbar har publika visningar med jämna mellanrum. Värmlandståg bygger moduler och kör visningar på biblioteket i Kil, Knallebygdens Modelljärnväg har öppet hus rätt många gånger per år där allmänheten får komma ock köra tåg själva på den "permanenta" modulbanan. Detta har lockat nya medlemmar till KMJ och modulbygge.

Det byggs allt fler permanenta visningsbanor runt om i landet; Hässleholm, Hallsberg, Kungsör, Laxå, Göteborg, mfl. som också kan inspirera. Banan i Hässleholm är kommunens största turistmål, så MJ drar folk. Här kanske MMM, ModulSyd mfl kan göra reklam för modulbygge?

Däremot är det färre modulträffar med publik, oavsett om träffen avser trafikspel eller fri körning. Ofta välkomnar man besökare även på "slutna" träffar men då via kontakter med någon deltagare. Exempelvis hade vi på FREMO-träffen i Upphärad i oktober bortåt 30 besökare.

Ett sätt att visa upp sina egna moduler är att åka på modulträffar. Även om "publiken" utgörs av deltagarna så är det en intresserad publik som kan glädjas och inspireras av ditt bygge. Ett argument mot att delta på publika körningar är att besökarna, trots uppmaning, pillar och ibland skadar modulerna. Så det finns modulbyggare som inte vill ha med moduler på publika visningar.

Precis som Daniel nämner, är det ju fritt att anordna de träffar man själv vill. Träffen i Upphärad är ett exempel på ett lokalt initiativ av tre FREMO-medlemmar som ville ha en renodlad trafikspelsträff. Det hindrade inte deltagarna att under lördagskvällen tävlade om vems snabbtåg som var snabbast. Det slutade som förväntat; med en olycka.

Tyder det ökande antal träffar, utställningar och visningar på att intresset ökar? Hoppas det, det är en mångfacetterad, lärorik och rolig hobby.
Hälsningar från Stefan på västkusten :geek:
Styrelsemedlem i ModulSyd och medlem i FREMO.

MickeWestberg
Inlägg: 1347
Blev medlem: 2015-04-15, 23:28
Ort: Stockholm

Re: Trafikspelstrend

Inlägg av MickeWestberg »

Tack för era svar och då hade jag med andra ord inte helt fel att allt pekar åt att det blir mer specialiserade trafikspelsträffar. Om man då inte anordnar en träff själv för publik körning.

Om jag nu väljer att fortsätta modulrallandet så är det i nuläget bara ssm som tillgodoser mina behov av träffar.
Betongslipers till folket.

Johnny
Inlägg: 309
Blev medlem: 2012-05-08, 10:28
Ort: Jönköping
Kontakt:

Re: Trafikspelstrend

Inlägg av Johnny »

Om man ser tillbaka t ex 10 år i tiden så stämmer det att trafikspelsträffarna blivit flera. Trafikspel förekom knappt alls på den tiden.

Men även antalet publika träffar har ökat, så det borde ju tillfredsställa alla smakriktningar kan man tycka.

Användarvisningsbild
LLJ
Inlägg: 3893
Blev medlem: 2012-05-08, 10:27

Re: Trafikspelstrend

Inlägg av LLJ »

Man kan inte alltid räkna med att andra ordnar träffar. Söker man en träff med inriktning som ingen annan anordnar inom rimlig närtid kanske man tillsammans med några likasinnade kan anordna en egen träff.

/Lars

MickeWestberg
Inlägg: 1347
Blev medlem: 2015-04-15, 23:28
Ort: Stockholm

Re: Trafikspelstrend

Inlägg av MickeWestberg »

Helt rätt Lars. Tyvärr så verkar ju fallet svårare just nu att hitta folk som vill köra publikt inom mmm.

Trafikspel för mig känns lika krångligt varje gång och omständligt med alla kort, fraktsedlar och koppelkrav så det slutar alltid med att man sätter sig ned och tittar på vad andra gör. Den stora moduldöden har därmed bankat på min dörr och fokuset hamnar mer på en hemmabana.
Betongslipers till folket.

Användarvisningsbild
AlexanderEhn
Inlägg: 761
Blev medlem: 2017-07-11, 23:47
Kontakt:

Re: Trafikspelstrend

Inlägg av AlexanderEhn »

Jag håller med om att valmöjligheterna när det gäller publikkörningar är rätt begränsade. ”Välja & vraka” som Daniel skriver stämmer inte på det området.

Och det gäller ju alla varianter om jag förstår det rätt (FREMO-H0, MMM2R/3R, N-RE & AmN).

Mig veterligen är det MJ-mässorna, ty publikkörning kräver ju en publik.


I slutändan landar ju detta i varför var och en är modulrallare.

Tror det är få som rallar med främsta syfte att hålla i gång hobbyn i sig.

Och du har rätt i det att det är en trend, förhoppningsvis vänder det.

Nu har ju DT19 ingen publik av rimliga och förklarliga skäl.
Men vi kanske skulle redan nu skulle spåna på lokal för DT20 som klarar storbana och publik & mässa. Som vi har råd med. Är den ekvationen omöjlig är det ju tyvärr så.


Men själv kommer jag satsa på MJ mässan i Göteborg i maj 2019, mycket plats och mässa och publik. :)
Bygger Långenäs Långa & Långenäs Korta i N-RE. Byggtråd här!
Kalhyggena byggs tillsammans med pappa, byggtråd här!

Oskar OH
Inlägg: 119
Blev medlem: 2016-01-09, 11:17

Re: Trafikspelstrend

Inlägg av Oskar OH »

MickeWestberg skrev:
2018-12-08, 15:33
Tyvärr så verkar ju fallet svårare just nu att hitta folk som vill köra publikt inom mmm.
Kan bara tala för mig själv, men jag föredrar definitivt publikkörningar framför trafikspel. Dels för att det är väldigt kul att prata med besökarna och se deras reaktioner på saker och ting, men också för att det ger mig en chans att köra med mina egna tåg. Jag har ingen egen hemmabana, och eftersom majoriteten av dem inte är svenska så passar de sällan in i de trafikspel som planeras.

Så jag ser gärna flera publikkörningar.

Skriv svar

Återgå till "Allmänt H0"