Sida 1 av 1

Fråga om ljus på modulen

Postat: 2016-10-25, 10:48
av AndersB
Jag håller på med en ny dekoder till modelljärnvägen.
Den blir inriktad på ljusanimationer.

Dekodern kan hantera 64 lysdioder och tanken är att dessa ska kunna användas för allehanda belysningsfunktioner.
Dekodern är i princip samma hårdvara som används till Paneldekodern och Signaldekodern.
Kabeldragningen minimeras genom att alla lysdioder kopplas in via en "seriebuss", dvs det blir en enda kabel som går från lysdiod till lysdiod.

Exempel på animationer kan vara:
- Gatlyktor
- Blinkljus på utryckningsfordon
- Svetsblixtar på fabriker och skrotupplag
- Belysning i hus - takljus, tv-ljus, trasiga lysrör etc.
- ...

Allt ljus ska kunna tändas och släckas på kommando, styras via "dagläge/nattläge", eller tidsstyras/slumpas.

Den nya dekodern kan naturligtvis användas ihop med övriga dekodrar och dessa kan utnyttja varandra.
Så kan t.ex. ett tåg som passerar på spåret utlösa en animering i omgivningen, eller när lokstallsportar styrda av servodekodern öppnas så kan ljuset tändas i lokstallet.

Jag tar gärna emot fler önskningar på olika varianter av ljusanimering!
Svara i denna tråd eller skicka in till mgp@mollehem.se
Jag har postat detta även på SvenskMjForum, så det går bra att läsa/svara där också.

mvh/anders

PS. Ljusen runt järnvägsövergångar hanteras redan av signaldekodern så dessa är inte aktuella här. DS.

Re: Fråga om ljus på modulen

Postat: 2016-10-25, 13:38
av Nicke
Kul med fler ljusprojekt !!

Jag saxar lite från min artikel om Propeller-styrning i MJ-magasinet för några år sedan.
Där finns blanda annat några idéer om ljussekvenser och slutet påminner på något obekant sätt om vissa andra produkter från MGP :)

• Först har vi det fasta skenet. I konfigurationsdelen av programmet kan man bestämma för varje lysdiod vilken av regnbågens alla färger den ska lysa med, eller vitt med alla nyanser mellan kallvitt och varmvitt. Dessutom anger man till vilken grupp lysdioden ska höra, man kan teoretiskt styra 255 lysdioder i sju grupper, men då får man se upp med strömförbrukningen och eventuella störningar. Själv har jag provat upp till 150 lysdioder med fast sken med flera än så fladdrade det till emellanåt, varför vet jag inte säkert men det kan mycket väl bero på spänningsmatningen.
• Nästa mode är blink-läget, det är tänkt för att kunna skapa sju olika blinkmönster som till exempel blåaktigt TV-flimmer, gulröda brasflammor, kallvitt lysrörsflimmer, blågrönt svetsljus eller vad man nu kommer på. Man konfigurerar vilka sju LEDs som ska blinka och hur blinket ska se ut och tempot samt om man vill ha fast eller slumpmässigt blink.
• Slutligen sekvensläget, här ska man kunna skapa sekvenser av lysdioder som tänds och släcks efter varandra, till exempel när någon kommer hem och tänder i hallen för att sedan tända i vardagsrummet, därefter badrummet och sedan släcka ner, tända och slutligen släcka i sovrummet.

Andra tillämpningar
kan också vara intressanta. Om man till exempel har ett antal gatlampor, med vanliga glödlampor, som man vill kunna kontrollera tillsammans med husbelysningen så kan det vara praktiskt att styra ett relä från mikroprocessorn. Det finns färdiga reläkort med optokopplare för att skydda mikroprocessorer, dessa finns i flera varianter och hittar man en modell som är avsedd för så kallad ”öppen kollektorutgång” så bör den kunna kopplas till en av utgångarna på en WS2811. Reläet kan förstås även användas till att styra annat så kanske kan man styra både växlar och signaler på en mindre station med bara en enda tråd ?!
På tal om signaler, WS 2811 är ju tänkt för att styra en RGB-diod men det är inget som hindrar att man styr tre separata enfärgade lysdioder istället. Ta till exempel en tre-skens huvudsignal eller försignal från MJ-Hobbyexperten. Ta bort motståndet som sitter på den gemensamma plusledaren och koppla denna direkt till WS2811. Koppla sedan katoderna från de tre lysdioderna i signalen till de tre utgångarna på WS2811. Nu kan varje lysdiod i signalen styras var för sig inklusive ljusstyrkan. Har man en fyrskens- eller femskens-signal så går det åt två stycken WS2811, men de kostar inte många kronor styck på eBay.

Re: Fråga om ljus på modulen

Postat: 2016-10-25, 21:05
av JanFrelin
Inte riktigt samma, men jag är sugen på olika ljudeffekter också. Bomsignaler förstås, men kanske också fågelkvitter som kommer igång när inget tåg har kört på modulen på en stund? Eller en radio ur nåt fönster?

Re: Fråga om ljus på modulen

Postat: 2016-10-25, 21:48
av LLJ
JanFrelin skrev:Inte riktigt samma, men jag är sugen på olika ljudeffekter också. Bomsignaler förstås, men kanske också fågelkvitter som kommer igång när inget tåg har kört på modulen på en stund? Eller en radio ur nåt fönster?
OT: Jag har skrivit en artikel om "slumpat" ljud i MJ-magasinet ett antal nr tillbaka. Dock inte någon inverkan från tåget.
(Om vi skall diskutera mer om ljud bör vi starta en egen tråd för att inte kapa AndersB:s ljustråd)

/Lars

Re: Fråga om ljus på modulen

Postat: 2016-10-27, 08:50
av AndersB
Tack för det Nicke!
Nicke skrev: grupper, men då får man se upp med strömförbrukningen och eventuella störningar. Själv har jag provat upp till 150 lysdioder med fast sken med flera än så fladdrade det till emellanåt, varför vet jag inte säkert men det kan mycket väl bero på spänningsmatningen.
Ja, det beror på dels att spänningen sjunker, dels att det blir lite ostadig spänning.
Lite fladder kan åtgärdas med en konding, på kring 100+ uF, i slutet på bussen eller annan lämplig punkt.
Hjälper inte kondingen så kan man lägga på spänning på fler punkter, till ex. från slutet på bussen.
Nicke skrev: husbelysningen så kan det vara praktiskt att styra ett relä från mikroprocessorn. Det finns färdiga reläkort med optokopplare för att skydda mikroprocessorer, dessa finns i flera varianter och hittar man en modell som är avsedd för så kallad ”öppen kollektorutgång” så bör den kunna kopplas till en av utgångarna på en WS2811. Reläet kan förstås även användas till att styra annat så kanske kan man styra både växlar och signaler på en mindre station med bara en enda tråd ?!
Intressant idé med optokopplaren.
Kanske ett litet drivkort avsett för att slå/av och på strömförbrukare vore kul. Då kunde man blanda upp ljusanimationerna med rörelse från motorer m.m.

mvh/anders

Re: Fråga om ljus på modulen

Postat: 2016-10-27, 08:55
av AndersB
Angående "bomljud" så kan jag nämna att om man styr järnvägsövergången med servodekodern, så finns utgång för att styra ett ljudkort. Utgången kan aktivera ljudkortet när bommarna går ner, alternativt även när bommarna är nere.
mvh/anders

Re: Fråga om ljus på modulen

Postat: 2016-10-28, 17:24
av Henrik E
Blixt ljus vid väg arbeten och blink ljus längsmed väg arbeten.
även brand ljus för eldssvådor och gräs/ skogs bränder.
lite vanligt blink i ljusslingor vid öl pubar
Ljus för reklam skyltar och vid tex busshållplatsen.