Sida 1 av 10

Trådlös körkontroll

Postat: 2016-06-20, 18:56
av daniel
Jag funderar på att kanske bygga en trådlös körkontroll baserad på Adafruit Feather Huzzah ESP8266, en mikrodator med inbyggd WiFi och stöd för SPI-bussen. Till den en låda i samma storlek som en Fred och ett 400 mAh LiPo-batteri. Tanken är att körkontrollen använder WiThrottle-protokollet och därmed kan anslutas till LocoNet, XpressNet och Z21 via JMRI eller min WiThrottleServer. En potentiometer, 128x64 pixlars OLED display och 16 knappar för användargränssnittet. Tillräckligt antal I/O-pinnar får jag genom två SPI-kretsar som ger 8 I/O-portar vardera.

Jag har inte tillgång till komponenterna än så jag är inte helt säker på att allt går in i lådan och i vilket fall så blir det på håret, men har jag fått CAD-ritningen i stort korrekt så bör det gå.

Det här projektet är ett rent experiment så det återstår att se var det slutar. Beskrivning av knapparnas funktion finns i det bifogade dokument "Trådlös körkontroll.pdf".

Med vänlig hälsning
Daniel

Re: Trådlös körkontroll

Postat: 2016-06-20, 20:35
av Eke
Jätteintressant!
Men varför inte ta en något bredare appparatlåda om det är trångt?
Tror det skulle bli bättre rent ergonomiskt också, på Fred trycker man gärna på knapparna av misstag när man tar upp den pga. formatet!
Hur sitter knapparna placerade? Som det ser ut nu verkar dom inte sitta som på en normal knappsats typ telefon som är bra tycker jag!
123
456
789
*0#

Gärna lite luft mellan knapparna så att stora fingrar inte trycker på två samtidigt!
Och hellre fler knappar än kryptiska dubbelfunktioner, det är enklare användarmässigt! (men kanske inte produktionsmässigt)

Vad är det för funktion på dom andra knapparna?
Och blir det statusindikering för funktionsknapparna i displayen?

Heja på Daniel! :)


Hälsningar
Eke

Re: Trådlös körkontroll

Postat: 2016-06-20, 21:56
av daniel
Jag hittade en låda på Electrokit som jag tyckte kunde vara lämplig och sedan utgick jag från den. En svårighet är att lådorna har olika egenskaper, t ex hur stort utrymme det är inuti, och det är svårt att avgöra vilken låda som är bäst när man inte kan känna och klämma på dem. Sen gillar jag att körkontrollen inte är för stor, men det kan man ju ha åsikter om :)

Att tangentbordet fick det utseendet det har är en kombination av lådan och de funktioner jag ville ha med. Ratten är självklarhet, en display underlättar och sen ville jag gärna ha "meny"-knappar: Upp, Ner, Höger, Vänster, OK och Avbryt. Sifferknapparna kom sist och var egentligen inte så prioriterade för mig då jag nästan bara använder F0 och F1, i vart fall i daglig drift, men jag insåg att det kan vara bra med 0 - 9. Att det blev tre rader med fyra tangenter per rad var helt enkelt att det inte fanns plats på längden. Och för att det sitter ett skruvhål nere till vänster för att skruva ihop överdel och underdel av lådan, så det går inte att ha någon tangent nere till vänster. Ett annat problem är att det är begränsat med I/O så man kan inte gödsla med tryckknappar. Varje tryckknapp behöver ju kunna läsas av mikrokontrollern.

Jag har dock flyttat om siffertangenterna något så att man får ett "vanligt" 0 - 9 tangentbord där 1 - 3 är på översta raden och 0 är längst ner.

Angående knapparna:
Knapparna som sitter som ett kors är för menyn, där mittenknappen öppnar menyn, eller väljer ett menyval, eller bekräftar inmatat värde. Motsvarande <Enter>-tangenten på ett vanligt tangentbord. Tangenterna runt omkring är "bläddra"-tangenter för menyn. Tangenten uppe till vänster som sitter lite vid sidan om är "Avbryt" eller "Gå upp en nivå i menyn" eller "Lämna menyn", alltså det som är <Esc> på ett vanligt tangentbord.

När man kör ett tåg och alltså inte är inne i menyn så är <Esc>-tangenten (Avbryt-tangenten) nödstopp för loket. Tangenten i mitten längst upp byter körriktning. Helst hade jag velat ha en vippströmbrytare som på Fred men jag får inte plats med den med den här lådan. Knapparna till vänster och höger om <Enter>-tangenten är Shift resp. Dubbelshift, dvs Shift+siffra ger F10-F19 och Dubbelshift+siffra ger F20-F29.

Vad skärmen ska visa har jag inte funderat på än, mer än att jag vill ha möjlighet för en meny där man t ex kan välja ett lok från en loklista. Det får ge sig när man kan provköra körkontrollen. Skärmen är ju inte heller speciellt stor.

Med vänlig hälsning
Daniel

Re: Trådlös körkontroll

Postat: 2016-06-20, 22:17
av Tompa
En nackdel med Fremo FRED tycker jag är att man inte kan se vilken funktion som är aktiverad eller ej.
Det kanske kan gå att få till på något sätt.

Re: Trådlös körkontroll

Postat: 2016-06-20, 22:28
av daniel
Tompa skrev:En nackdel med Fremo FRED tycker jag är att man inte kan se vilken funktion som är aktiverad eller ej.
Det kanske kan gå att få till på något sätt.
Teoretiskt ja, då jag har en display. Sen återstår det hur man ska disponera skärmen.

Bifogad bild är borrmall och etiketter för tangenterna.

+10 och +20 betyder att 0-9 blir 10-19 resp. 20-29.

Med vänlig hälsning
Daniel

Re: Trådlös körkontroll

Postat: 2016-06-20, 23:02
av Eke
Nu ser det riktigt lovande ut! :)
En liten idé bara, istället för att ha togglande funktion på den övre knappen för färdriktning tror jag det är bättre att ha fwd på den över och rew på den under menyknappen, då vet man vilket håll loket kommer att gå beroende på vilken knapp man tryckt på och slipper titta på displayen på riktningspilarna! (om det finns sådana, vilket är bra hur knapparna än funkar)

Mvh. Eke

Re: Trådlös körkontroll

Postat: 2016-06-20, 23:14
av daniel
Uppdaterat.

Med vänlig hälsning
Daniel

Re: Trådlös körkontroll

Postat: 2016-06-21, 00:04
av Eke
:)
En sådan där köper jag gärna av dig om du får ihop det!
Tror det blir ett bra användatgränssnitt!

Vänliga hälsningar / Eke

Re: Trådlös körkontroll

Postat: 2016-06-21, 00:11
av daniel
Får jag det att funka så kommer jag lägga ut inköpslista samt tillhandahålla mönsterkort till körkontrollen. Sen får var och en bygga ihop den själv, inkl att borra hålen i lådan. :)
Programmering sker via USB så det bör inte vara något problem och jag kommer tillhandahålla källkoden ifall någon vill göra egna förbättringar.

Några ord om det ekonomiska:

Jag har köpt displayen på Ebay för 41 kr/st. Inköpslistan på Electrokit är på ca 500 kr och så behöver man två SPI-kretsar för I/O på Ebay för 90 kr inkl frakt.

Till det kommer sedan ett mönsterkort etsat i Kina för runt 50 kr/st.

Så om allt går vägen utan alltför mycket strul så hamnar nog totalkostnaden runt 800 - 900 kr / körkontroll.

Med vänlig hälsning
Daniel

Re: Trådlös körkontroll

Postat: 2016-06-21, 10:31
av PerOlofPettersson
Jag skulle kunna tänka mig några kretskort, de andra komponenterna fixar jag själv.