Vad är: vagnkort och lok-kort och handtagskort?

Allmänt om H0
Användarvisningsbild
StefanFjällemark
Inlägg: 1338
Blev medlem: 2014-09-01, 07:35
Ort: Stenungsund på Västkusten

Vad är: vagnkort och lok-kort och handtagskort?

Inlägg av StefanFjällemark »

Inför DreamTrack har jag fått frågor som antyder att det råder en viss förvirring om vagnkort, lokkort och handtagskort. Här skall jag försöka förklara detta.

Lok- och vagnskort

Detta är kort i A6-format som beskriver loket/vagnen enligt vissa mallar (det finns lite olika skolor om hur man gör och vad som skall vara med). Korten innehåller uppgifter om förebilden på ena sidan och om modellen på andra sidan. På enda sidan finns en plastficka i storlek som ett visitkort. I denna stoppas omloppskort eller fraktsedel.

Lok- och vagnskort har olika färg beroende på littera. En del har denna färg på kanten, andra gör hela kortets bagrund i färgen. Enbart kantfärg och i övrigt vit bakgrund som gör kortet enklare att läsa (och enklare att tillverka). Som ses i exemplet nedan har lok röda kort,tankvagnar grå.

Ett omloppskort anger i vilka tåg och på vilka sträckor ett lok eller en vagn skall gå. Detta underlättar att hitta rätt lok och vagnar till tågen. Omloppskortet visar tex när en vagn skall kopplas från eller till ett tåg under vägen. Med omloppskort för personvagnar tillför man ett växlingsmoment under väg även för persontåg.

En fraktsedel anger varifrån och vart en godsvagn skall gå samt vilken typ av last den skall ha (eller tom). På fraktsedeln anges även avsändande och mottagande godskund så man vet vart på stationen vagnen skall växlas.

Ofta skall alla lok och vagnar som används i ett trafikspel ha lok resp. vagnkort. Det finns i regel två undantag: växellok som håller sig på en station samt vagnar som ingår i heltåg, dvs. tågsätt som aldrig delas under trafikspelet.

Det är lokföraren som bär med sig kort för alla lok och vagnar i tåget. När en vagn kopplas till skall lokföraren även ta med sig vagnens vagnskort. När en vagn kopplas av på en station lämnas också vagnskortet på den stationen. När ett lok eller motorvagn parkeras skall också körhandtaget och lokkortet läggas på avsedd hylla på stationen.

I exemplen nedan är det ett lok-kort till vänster och ett vagnskort till höger. I lok-kortets plastficka sitter ett typiskt omloppskort (Lokomloppssedel). I vagnkortets plastficka sitter en handskriven fraktsedel. Det kan även finnas printade fraktsedlar.

Lok och vagnskort.jpg

Körhandtagskort

På körhandtaget skall det finnas en information om vilket lok det tillför samt hur man styr lokets viktigaste digitalfunktioner. Bilden nedan visar ett exempel på körhandtagskort till körhandtaget FREDI. Man kan sätta körhandtagskortet i en plastficka eller sätta fast det med dubbelhäftande tejp eller kardborrband. Byter man körhandtagskort ofta är en plastficka mest praktiskt.

Som ses i exemplet nedan har en del även valt att dokumentera lokets funktioner på lok-kortet.
Körhandtagskort 2.jpg
Körhandtagskort.jpg
Körhandtagskort.jpg (231.87 KiB) Visad 2328 gånger
Hälsningar från Stefan på västkusten :geek:
Ordförande i Svenskt Modulforum och medlem i FREMO, VMJF och MJF Rälsbiten
Låst

Återgå till "Allmänt H0"