Sida 1 av 3

Lättvikts modulstomme?

Postat: 2017-01-21, 23:54
av fs_toni
Tankarna går nu kring modulstommarna till mitt projekt kombiterminal. Jag vill ha extrem lättvikt eftersom modulerna ska bli 2 meter långa och 68 cm breda. Det är i stort sett dimensionerna av en smal säng!!!
Samtidigt vill jag helst kunna lyfta och bära dem själv. Jag funderar på om det går att beställa en extra-lågprofil stomme i aluminium som är byggd med kryss-stag med förborrade hål. Sen kan man fästa en 4 mm plywoodskiva på ovansidan med bultar och limma den med multibond lim mot aluminium-stommen. Inbillar mig att det borde bli både stabilt, lätt och "modellerbart" att sen lägga spåren och fixa landskapet ovanpå plywood-skivan.

Undrar dock om det finns någon som har ännu bättre förslag på kombinationen både stabilt och lätt i dessa dimensioner?

Re: Lättvikts modulstomme?

Postat: 2017-01-22, 14:51
av Nicke
En slät innerdörr?
Kanske något längre och bredare, men lätt, stark och formstabil...

Re: Lättvikts modulstomme?

Postat: 2017-01-22, 16:19
av Tompa
Ikea har ju bordskivor som till största delen består av papp vilken gör dom mycket lätta och dom är nog formstabila
se denna 2000x600 (inte 680 alltså)
Då krävs ingen komplicerad ram
http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/80251358/

Re: Lättvikts modulstomme?

Postat: 2017-01-22, 18:16
av Lokstallslasse
Om det här är ett bättre förslag vet jag inte men mitt förslag är att bygga stommen i 3 eller 4 mm plywood limmad på 5 cm Frigolit!

Jag har byggt fem kurvor och ett par raka moduler som sådana “lättviktsmoduler”. De första fyra MMM-kurvorna är 90°-graders kurvor 280 mm breda och med 1200 mm radie. ”Diagonalmåttet” från hörn till hörn är ca 190 cm långt. De blev lite mer otympliga till formen än jag hade tänkt mig, men trots det förhållandevist lätta. Den bärande konstruktionen består enbart av en Frigolitskiva med pålimmad 3 eller 4 mm plywood. Utförandet syns i denna tråd:
viewtopic.php?f=20&t=2514
Se speciellt inlägg #3.

Senare har jag frångått den norska idén med en speciell bärande balk. Nu sågar jag till två likadana 3-4 mm plywoodskivor i den form som modulen skall ha, rak eller böjd spelar ingen roll, och limmar fast dem på ovan- resp. undersidan av en frigolitskiva i samma form som plywooden. Detta ger en drygt 5 cm hög sidoyta som långsidorna, också i 3-4 mm plywood hellimmas mot.
Alla moduler som jag hittills byggt är i normalprofil, inte en enda lågprofilmodul har jag byggt.

Den femte och mest kända ”modulen” med denna konstruktion som jag har byggt är nog anslutningskurvan mellan den stationära banan och modulanslutningen/uppackningsbangården nere på Stockholms ModellJärnvägsklubb (SMJ) och den är väldigt stabil.

I följande tråd visas ny- och ombyggnad av ett par moduler som byggs (om) på detta sätt för komplettering med Faller Car vägar. Tyvärr framgår inte just sandwichkonstruktionen så bra i tråden.
https://www.svensktmjforum.se/forum/ind ... c=12675.25
I inlägg #46 finns de flesta av mina lättviktsmoduler uppritade.

Det viktigaste med detta byggsätt är att se till att alla ytor som skall limmas är flödigt och jämnt täckta med vanligt trälim (vitlim). Låt gärna limmet torka lite på båda ytorna innan sammansättningen. Det tar lååååång tid att få limmet att torka ut ordentligt på så här stora ytor. Torkningen sker till stor del genom plywooden eftersom luften inte kommer in från sidan. Jämn press på hela ytan är viktig för formen och hållbarhetens skull.
Själv använder jag mig av en massa gamla uppslagsböcker som tyngder.
Man får inte ha bråttom om man vill bygga så här men lätt blir det.

Re: Lättvikts modulstomme?

Postat: 2017-01-23, 11:22
av fs_toni
Tack så långt. En del att tänka på...

Tompa: den länk jag klickar på leder mig till en träfiberskiva som väger nästan 11 kilo...

Nicke, kartong-konstruktion i sandwich-teknik (som i dörrar) skulle definitivt funka, men dessa måste då måttbeställas då hållfastheten försvagas om man sågar i dem, vilket jag måste göra för att få den önskade bredden. Speciellt så stor bit som 2 meter blir nog problem. Frågan är dock om det går att måttbeställa specialmått av typ M-Play kartong-skivor någonstans ifrån? Någon som vet?

Lokstallslasse. Intressanta tankar runt "sandwich" med frigolit mellan. Tänker där också på varianter på s k KAPA-skiva. Men med en tung gavel-del i trä och med två omgångar av 4 mm plywood (över och under frigolitskivan), så tror jag inte viktbesparingen blir lika stor som en alu-konstruktion med endast en 4mm plywood ovanpå. Men kanske kan KAPA-skiva t o m vara ett alternativ eller komplement till plywood? Ska fundera vidare

Däremot är ju en fråga som bekymrar mig med mitt ursprungliga förslag huruvida en så tunn skiva som 4mm verkligen blir stabil och inte "vågig" längs med gaveln? Man måste kanske ha en större dimension, mer formstabil skiva t ex 10 mm plywood som går t ex 20cm in längs med gavelkanten. Sen får en 160 cm lång 4mm tunnare plywoodskiva (eller KAPA-skiva???) ansluta mot och skruvas och limmas mot denna? (som då får vara avfasad 4mm djup för att överlappa ytterst mot 4 mm skivan).

Gällande aluminiumramen så är en tanke att bygga en fyrkantig ram av alu-profiler, typ bildens exempel C-profil, med modulens hål direkt på gavel för anslutning. Sen med enkla kryss-stag som stabiliserar tvärs över på alu-ramens ovansidan, som hand-ritat exempel i bilden. Sen några färre stabiliserande stag på modulstommens undersida. Tanken är ju att kunna ha en modulstomme i alu-profil som medger så tunt som möjligt material, samt en krysstagsprofil som kombinerar minimalt material med god vridstyvhet och hållfasthet (till rimligt pris...)
Några synpunkter på detta?
Skiss modulstomme Alu containerterminal.jpg

Re: Lättvikts modulstomme?

Postat: 2017-01-23, 14:40
av Nicke
Jag tänkte att det kanske gick att anpassa måtten lite efter dörren, inte att du skulle såga så mycket i dörren,
sen var det också lite som exempel på att man kan få starka konstruktioner med sandwich-tänket.

Tompa har visat några ALU-profiler han tänkt ha till extra låga moduler, vanlig 4-kants-profil (kommer dock inte ihåg om det var 20x20, 25x25 eller 30x30).
Dessa var dock bara 1 meter långa. 2 meter är betydligt svårare att få till utan svaj på mitten än en meter, det kanske också är något att tänka på om du vill ha lätta och lätthanterade moduler.

Re: Lättvikts modulstomme?

Postat: 2017-01-23, 17:49
av LLJ
En fundering: Blir verkligen en modul/sektion med storleken 200x68 hanterligt för en person även då den är lätt?
Vi i VMJF har ett tågmagasin (inte så lätt) bestående av 2x 200x50 sektioner och det vill man vara två personer om för att flytta var sektion. Och inte enbart pga av vikten.

Så tänkt igen detta en gång extra.

/Lars

Re: Lättvikts modulstomme?

Postat: 2017-01-23, 19:28
av ErikKuiper
Om du väljer att bygga med plywood-markisolering-plywood sandwich-konstruktion så skulle jag rekommendera ett annat lim än trälim då jag är tveksam till hur bra trälim fäster på markisoleringen. Själv använder jag PL300 (finns på Clas Ohlson) då jag ska limma fast markisolering.

Men, 4+4 mm plywood blir ungefär lika mycket som 7 mm plywood och då tycker jag man kan bygga med 7 mm plywood med längsgående strävor för att hålla konstruktionen plan.

Jag är tveksam till om en aluminiumkonstruktion egentligen blir lättare än en träkonstruktion.

Att jobba med så tunt material som 3-4 mm som "lock" kräver en hel del förstärkning under för att bibehålla en plan yta, och då är jag tveksam till om den totala vikten blir lägre.

Re: Lättvikts modulstomme?

Postat: 2017-01-23, 20:45
av JanFrelin
Jag har byggt med 4mm plywood i sandwich med lister emellan, där modulen är som ett "tråg", och sen fyllt med tjock markisolering. Blir riktigt lätt och styvt! Dock tror jag inte heller att du bör bygga längre sektioner än ca 120 cm.

Re: Lättvikts modulstomme?

Postat: 2017-01-24, 00:26
av fs_toni
Jovisst, bygger man traditionellt i trä så blir det svajigt och svårt med en så lång modul. Jag skulle inte bygga så långt i enbart trä. Det är där aluminium kommer in i bilden! Inte för lätthetens skull, utan för styvheten. (Ville man bara ha lätt så kunde man dessutom byggt i poppel-plywood).

Jag har ju faktiskt en viss erfarenhet redan då jag har en 140 cm lång duckunder-bro byggd helt i 2 mm tjock aluminium - och den har gett mig mersmak! Men nu tänker jag tunnare och lättare aluminium som förstärks med profilering.

När moduler monteras upp och ner så multipliceras arbetet med varje modul - och varje skarv måste justeras. 11 moduler vore ett helt annat besvär än 5 att få upp och ner på varje träff. Så i det längsta vill jag gärna följa min idé om dessa mått.